Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ντοκιμαντέρ και προσωπικές θεωρίες...

Ο λόγος που αποφάσισα να συνεχίσω αυτό το blog ήταν ένα άρθρο που έγραψα σαν απάντηση σε e-mail ενός φίλου. Θα ήθελα να το μεταφέρω και εδώ με σκοπό να προκαλέσω διάλογο πάνω σε αυτά που γράφω.

Ανέφερε λοιπόν ο φίλος τρία ντοκιμαντέρ που ήθελε να προτείνει σε φίλους και απάντησα το παρακάτω εμπλουτίζοντας με links και δύο ακόμα προτάσεις:


"Και επειδή το streaming γαμάει -με σοβαρό συμβιβασμό στην ποιότητα εικόνας-ήχου βέβαια... Αν θέλετε καλή ποιότητα κατεβάστε από bittorent ή rapidshare ή...ζητήστε το από ένα καλό φίλο που ξέρει από αυτά... Ή, αν είστε σίγουροι ότι το ποσό θα πάει κατά το μεγαλύτερο μέρος του στους δημιουργούς, το αγοράζετε γνήσιο φυσικά...- ορίστε links για τις παραπάνω ταινίες:

Και επειδή λείπουν ντοκιμαντέρ περιβαλλοντικού περιεχομένου από τη μικρή αυτή λίστα, δείτε τα παρακάτω δύο που είδα πρόσφατα και τα θεωρώ από τα κορυφαία στο θέμα τους:
  • Home (10 χρόνια σκληρής δουλειάς για να γυρίσει κάτι τόσο καταπληκτικό και το διαθέτει ο ίδιος δωρεάν και μάλιστα σε HD, απλά και μόνο για να δώσει το μήνυμα του!! μόλις βγει σε bluray το αγοράζω γνήσιο για υποστήριξη!)
  • The 11th Hour (μπράβο Leonardo! αν βέβαια το διέθετε κι αυτός δωρεάν θα είχε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο, αλλά και πάλι μπράβο! έχει φτιάξει ολόκληρο κίνημα βασισμένο στο περιεχόμενο της ταινίας)
Επειδή έχω δει πολλά καλά ντοκιμαντέρ που δεν έχω ώρα τώρα να κάτσω να σας στείλω links, πείτε μου απλά το θέμα που σας ενδιαφέρει και θα σας αναφέρω τα καλύτερα που έχω δει πάνω σε αυτό...Καλή παρακολούθηση! Και να θυμάστε ότι η γνώση είναι απίστευτη δύναμη, αλλά μόνο αν τη χρησιμοποιείς για δράση..."

Ο φίλος απάντησε: "...δεν είναι για το περιβάλλον το world according to Monsanto?" και πήρα εγώ την αφορμή να κάτσω λίγες ώρες και να γράψω το παρακάτω άρθρο, το οποίο θα ήθελα να σχολιάσετε:

"Εν μέρει. Είναι περισσότερο για μια συγκεκριμένη εταιρεία, τη 
Monsanto, η οποία είναι κατά κάποιο τρόπο ένα από τα τρανταχτά παραδείγματα (το πιο τρανταχτό παράδειγμα για μένα είναι η ExxonMobil) ότι η κακή πλευρά του καπιταλισμού είναι υπεύθυνη για τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας αυτή τη στιγμή, την περιβαλλοντική, την οικονομική και την πολιτική κρίση δηλαδή, στα οποία οφείλονται και πολλά άλλα προβλήματα μας ως συνέπειες. Κάθε σοβαρό περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ βέβαια αναφέρει και αυτό το αίτιο του προβλήματος, αφού είναι πλέον σίγουρο ότι είναι το κύριο αίτιο (παρεμπιπτόντως σας προτείνω εδώ και το The Corporation, εξαιρετικό και βραβευμένο ντοκιμαντέρ, που επίσης διέθεσαν ελεύθερα οι δημιουργοί του)...

Λύση για μένα είναι ο 
σκεπτόμενος άνθρωπος, αυτός δηλαδή που "ψάχνεται", που δρα έχοντας γνώση του αντικειμένου και των άμεσων και έμμεσων συνεπειών της κάθε δράσης του, αντί να δρα στα τυφλά, κατηγορώντας μετά για τα λάθη του, όταν και αν καταλάβει ότι τα έκανε, ένα κακό "σύστημα", του οποίου δεν αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος, ως καταναλωτής και πολίτης.
Συγκεκριμένες προτάσεις για λύση υπάρχουν. Αυτό που είναι παράλογο είναι να λέμε ότι θέλουμε θετική αλλαγή και λύση των προβλημάτων μας και παράλληλα να μεταθέτουμε την ευθύνη σε εξωτερικούς παράγοντες. Ας αντικαταστήσουμε λοιπόν στο μυαλό μας τη φράση "ένα χελιδόνι δε φέρνει την άνοιξη' με τη φράση "γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο" και ας συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε δράση μας αποτελεί είτε μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος. Όσο ζούμε σπάνια έχουμε την επιλογή "ψήφου αποχής" από τη δράση, πολύ συχνά όμως την ψευδαίσθηση της...

Σημαντικό όπλο προς αυτή την κατεύθυνση (του σκεπτόμενου ανθρώπου) θεωρώ την ύπαρξη του internet, ως 
μέσου μαζικής πληροφόρησης. Κι αυτό γιατί από τη φύση του πρώτον βασίζεται στην αποκεντρωμένη κοινωνική δικτύωση για να λειτουργήσει και δεύτερον απαιτεί κριτική σκέψη αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μέσο πληροφόρησης. Είναι πραγματικά εργαλείο ουσιαστικής επανάστασης στην εποχή μας για αυτούς τους λόγους. (Προσωπική μαρτυρία και παράπονο προς τον εαυτό μου: το γεγονός ότι ο γραπτός μου λόγος είναι πολύ πιο συγκροτημένος από τον προφορικό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο internet...)

Προσωπικά εντοπίζω τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων μας στην ίδια την εξελικτική μας ρίζα ως ζώο αγέλης. Μια σύντομη εξήγηση είναι ότι ενστικτώδεις συμπεριφορές όπως 
η δημιουργία συνηθειών (μηχανικά επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ρουτίνας) και η υποσυνείδητη ανάγκη να ανήκουμε σε μία ομάδα (αγέλη) που ανταγωνίζεται μία άλλη (βλέπε στερεότυπα, θρησκευτικός/πολιτικός/αθλητικός φανατισμός, εθνικισμός/τοπικισμός/λαϊκισμός, φασισμός/ναζισμός/ολοκληρωτισμός, κοινωνικός/φυλετικός/σεξουαλικός ρατσισμός και όποιο άλλο παρόμοιο ιστορικό παράδειγμα από την αρχή του πολιτισμού μπορείτε να φανταστείτε) είναι συμπεριφορές απαραίτητες για την επιβίωσή μας ως είδος στο μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξής μας, που όμως στο τελευταίο, κατά πολύ μικρότερο κομμάτι της, από τότε δηλαδή που αφήσαμε τη ζωή του κυνηγού-συλλέκτη και αρχίσαμε τη γεωργία/κτηνοτροφία με αποτέλεσμα την παραγωγή πλεονάσματος τροφής, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην απαρχή της δημιουργίας πολιτισμού (να προτείνω εδώ το φανταστικό Guns, Germs & Steel, καθώς και όλα τα βιβλία του Jarred Diamond), οδηγούν σε σημαντικότατα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτά της προηγούμενης παρένθεσης και της πρώτης παραγράφου.. Ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα και επιβεβαίωσε, αλλά και εμπλούτισε αυτή μου την άποψη, παρότι αναφέρεται σε πολύ πιο εξειδικευμένο θέμα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Είναι μάλλον λυπηρό να αντιλαμβάνεται κανείς ότι παρ όλη την εξέλιξη της συνείδησής μας ένα βασικό κομμάτι του υποσυνείδητου παραμένει πρωτόγονο, αλλά καλύτερα να το βλέπουμε ως πρόκληση παρά ως εμπόδιο... Άλλωστε από τότε που αρχίσαμε να παράγουμε πολιτισμό εξελισσόμαστε όλο και περισσότερο 
ενάντια στη φύση μας!
Για παράδειγμα:
*Σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε σήμερα το κάνουμε χρησιμοποιώντας πράγματα που έχουμε κατασκευάσει! Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που κάνατε στο τελευταίο 24ωρο. Για πόσα από αυτά χρησιμοποιήσατε μόνο τις δυνατότητες που σας παρέχει το σώμα σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποιο είδος ανθρώπινης κατασκευής? Κάτι μου λέει ότι θα ψάχνετε για πολλή ώρα να βρείτε κάτι..
*Φοράμε ρούχα που και αυτά τα κατασκευάσαμε. Μάλιστα δεν τα φοράμε πλέον απλά για προστασία από το κρύο, αλλά δημιουργήσαμε έννοιες όπως η ντροπή για το γυμνό και η μόδα, έννοιες μάλλον εκφυλιστικές, αν και μπορεί κανείς να βρει εξελικτικά αίτια και σε αυτές..
*Μαγειρεύουμε το φαγητό μας. Το έχουμε εξελίξει μάλιστα σε τέχνη, με πρακτικά άπειρους τρόπους και συνδυασμούς στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού.
*Δημιουργούμε τέχνη! Κάτι που είναι δηλαδή εντελώς άχρηστο από πλευράς επιβίωσης κι όμως το έχουμε μετατρέψει πλέον σε ανάγκη. Είναι πολύ εντυπωσιακό να αναλογιστεί κανείς πώς ένα δημιούργημα της φαντασίας μας μπορεί να προκαλεί συναισθήματα τόσο πραγματικά... Κι όμως, η τέχνη είναι άχρηστη (All art is quite useless, όπως είπε κι ο Oscar Wilde) και μάλιστα οφείλει να είναι άχρηστη, αλλιώς δεν είναι τέχνη, γιατί τότε παύει να είναι αυτοσκοπός... Ο λόγος ακριβώς που τη λατρεύω! Μία καθόλου συμβατική μορφή έκφρασης που απευθύνεται σε απόλυτα συμβατικά μέσα αντίληψης, χρησιμοποιώντας εν μέρει συμβατικά μέσα για να επιτύχει το σκοπό της, που δεν είναι άλλος από την ίδια την έκφραση! (Διαβάστε κι ένα ωραίο δοκίμιο του Ν. Δήμου)
*Ο φυσιολογικά αδύναμος (τραυματισμένος, ασθενής, ανάπηρος κτλ) όχι μόνο επιβιώνει, αλλά έχει και πιθανότητες αναπαραγωγής, κάτι αδιανόητο για οποιοδήποτε άλλο είδος ζώου!
*Κάνουμε σεξ για ευχαρίστηση και όχι για αναπαραγωγή, χωρίς κύκλο οίστρου, και μάλιστα τις περισσότερες φορές κρυφά και μονογαμικά (οι μη-μονογαμικοί τύποι σχέσεων είναι στην πλειοψηφία τους αρκετά σύγχρονο φαινόμενο, με τον μοναδικό πραγματικά παλιό τύπο να είναι και ο μόνος που μπορεί να χαρακτηριστεί κοινωνικά ανήθικος, η απιστία), σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία του ζωικού βασιλείου! Σκεφτείτε μόνο την έννοια της αντισύλληψης σε σχέση με την επιβίωση...
*Και άλλα πολλά που μπορείτε να σκεφτείτε και μόνοι σας...
Όλα αυτά βέβαια έγινε δυνατό να εξελιχθούν μόνο αφότου άρχισε να υπάρχει πολιτισμός, αποτέλεσμα όπως είπαμε της δημιουργίας πλεονάσματος τροφής. Κανένα άλλο γνωστό είδος ζώου δεν έχει καταφέρει να εξελιχθεί τόσο, αφού κανένα δεν έχει ξεπεράσει την απλή πάλη για επιβίωση, άρα και κανένα δεν έφτασε σε τέτοιο σημείο εξέλιξης ώστε να εξελίσσεται ενάντια στη φύση του...

Απαραίτητο είναι βέβαια να ξεχωρίζουμε την εξέλιξη ενάντια στη φύση μας, που είναι κάτι θεμιτό και θα έπρεπε να το επιδιώκουμε όσο γίνεται περισσότερο και πιο συνειδητά, αρκεί να το κάνουμε ως σκεπτόμενοι άνθρωποι, από την εξέλιξη ενάντια στο περιβάλλον μας, που είναι κάτι απόλυτα καταστροφικό για την επιβίωσή μας, αυτό δηλαδή που καταφέρνουμε να ξεπερνάμε εδώ και χιλιάδες χρόνια με το πλεόνασμα τροφής που αναφέραμε!
Και ναι, ας μη γελιόμαστε, είναι ενάντια στη δική μας επιβίωση, όχι του πλανήτη... Αυτός μια χαρά θα τα πάει και χωρίς εμάς, όπως έκανε για εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστούμε, ξεπερνώντας πολλές φυσικές καταστροφές και εξαφανίσεις ειδών. Η οικολογία είναι καθαρά ανθρωποκεντρική. Αυτό καλά θα κάνουμε να το θυμόμαστε...
Και να συνειδητοποιήσουμε τη ζημιά που έχουμε καταφέρει να προκαλούμε μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα και να κάνουμε κάτι για μας με μακροπρόθεσμο επιτέλους όφελος...

Διαφορετικού τύπου ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η παρατήρηση ότι η εξέλιξη κάθε είδους (γεωλογική, βιολογική, κοινωνική, τεχνολογική και βάλε..) φαίνεται να γίνεται πάντα εκθετικά (σχετικό άρθρο που πέτυχα πρόσφατα και χάρηκα που το παρατήρησε κι άλλος :p). Υπάρχει κάποια μαθηματική σχέση που να εξηγεί γιατί?
Απαντήστε μου αν ξέρετε.. Με ενδιαφέρει.

Θα αναλύσω περισσότερο την άποψή μου όταν έχω περισσότερο χρόνο να το κάνω, αλλά προφανώς μπορούμε και να τη συζητάμε όποτε βρισκόμαστε από κοντά. Μέχρι τότε χρησιμοποιείστε τη ως food for thought.
Ελπίζω να μη σας κούρασα με την αρκετά μεγάλη απάντησή μου (αν και μάλλον πιο πολύ κουράστηκα εγώ να τη διατυπώσω), αλλά ήταν μία καλή αφορμή για να πω κάποια πράγματα που σκέφτομαι και μελετάω συχνά...
Με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σας! Κάθε απάντηση θα εκτιμηθεί δεόντως!

Ο εγκέφαλός μας είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο έχουμε όχι απλώς επιβιώσει αλλά επικρατήσει σαν είδος. Ας τον χρησιμοποιήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα!"

Περιμένω τα σχόλιά σας!

***********************************************************
Edit επόμενης μέρας:
Προσθέτω μία σημερινή μου απάντηση στην πρόταση ενός φίλου για το Jesus Camp.
(By the way, περιμένω εδώ πιό λεπτομερή απάντηση από αυτό τον φίλο, μιά και εκτιμώ τη γνώμη του...)

Το έχω δει αρκετά παλιότερα και μπορώ να πω πως είμαι έτοιμος για οποιοδήποτε σχόλιο! Θα περιμένω την απάντηση κάποιου άλλου για να σχολιάσω...
Δείτε το σε streaming εδώ!
Να κι ένα σχετικό άρθρο από τη σελίδα του Dawkins..

Για όσους ενδιαφέρονται, ορίστε ένα πολύ καλό blog, τίγκα στα αθεϊστικά ντοκιμαντέρ και βιβλία, με rapidshare links για να τα κατεβάσετε!

Κατά τη γνώμη μου τέτοιες πληροφορίες έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για όσους θεωρούν τους εαυτούς τους χριστιανούς ή γενικότερα οπαδούς κάποιας θρησκείας.
Δεν έχει νόημα να πιστεύεις σε κάτι αν δε γνωρίζεις τι είναι αυτό που πιστεύεις, έτσι δεν είναι?

Και τελειώνω παραφράζοντας τη γνωστότατη ρήση του Μεσαίωνα (ξέρετε, τότε που τα πάντα ελέγχονταν από τη θρησκεία... καλά δεν ήταν?), αλλάζοντας απλά ένα κόμμα στη φράση (απόδειξη του πόσο μπορεί ένα κόμμα να αλλάξει το νόημα μιας πρότασης  :p):

"Πίστευε και μη, ερεύνα!"

Και θα ήθελα με την ευκαιρία να διευκρινίσω δυο τρία πράγματα πάνω στη μεσαία απάντηση, που είναι και η κεντρική της ανάρτησης.

Δεν είμαι εναντίον του καπιταλισμού, χωρίς όμως να είμαι και υπέρμαχός του. Για την ακρίβεια, φροντίζω να μην είμαι φανατικά υπέρ ή κατά οποιασδήποτε ιδέας. Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι σαφές από τα υπόλοιπα γραφόμενα, αλλά just in case... Καθετί, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία πρέπει και να ζυγίζουμε αντικειμενικά, ώστε να καταλήγουμε σε ισορροπημένες λύσεις, που συνήθως συνδυάζουν χαρακτηριστικά από διαφορετικά συστήματα. Αυτό είναι αρκετά έντονο στα οικονομικά συστήματα. Με μια προσεκτική ματιά στα links που παραθέτω μπορείτε να καταλάβετε προς τα που τείνω με τις έως τώρα γνώσεις μου...
Θα το αναλύσω περαιτέρω σε κάποιο άλλο άρθρο (έχοντας διαβάσει και περισσότερα), κάποια άλλη στιγμή.

Μια και αναφέρθηκε το θέμα των σχέσεων... Θεωρώ κάποιους σύγχρονους τύπους μη-μονογαμικών σχέσεων την πιο ώριμη μορφή που μπορεί να πάρει μία σχέση και σημαντικό εξελικτικό βήμα προς τα μπρος, μια και καταρρίπτουν "πατροπαράδοτες" έννοιες όπως η κυριαρχία και η κτητικότητα μέσα σε μία σχέση και αναδεικνύουν έννοιες όπως ο ειλικρινής σεβασμός στην ανεξάρτητη εξέλιξη του συντρόφου, που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματική αγάπη (όσο αφηρημένη κι αν είναι αυτή σαν έννοια) από τις πιο παραδοσιακές μορφές σχέσεων. Θα το αναλύσω επίσης περισσότερο σε κάποιο άλλο άρθρο...

6 σχόλια:

Unknown 17 Ιουνίου, 2009 17:07  

Χαίρομαι πολύ που κάθε μέρα υπάρχει κι ένα νέο ενδιαφέρον σχόλιο!!!

Εδώ θα ήθελα να παραθέσω δύο απαντήσεις, μία από το φίλο που έστειλε το αρχικό e-mail και μία από έναν άλλο φίλο που όπως θα δείτε, επίσης έχουν ενδιαφέρον οι απόψεις του!

****************************************************
Αρχικά μιά πρώτη απάντηση που είχε δώσει ο δεύτερος φίλος (Νίκος Κοσυφίδης για να απαντάμε και επώνυμα...):

"
> Και να θυμάστε ότι η γνώση είναι απίστευτη δύναμη, αλλά
> μόνο αν τη χρησιμοποιείς για δράση...

Η ενημέρωση είναι και αυτή δράση και μάλιστα η ποιο σημαντική αλλιώς
κοίτα που καταλήγουμε...

Μερικοί αυτό το μπάχαλο που βλέπεις στο link το θεωρούν δράση (και
μάλιστα έχουν κάλυψη και από κόμματα της "αριστεράς" κλπ) και όσες
προσπάθειες και αν έχουμε κάνει να τους ενημερώσουμε (τους θυμάμαι απ'
το ΕΚΦ να τους κυνηγάω) πάνε χαμένες (αν στην ιστορία που τους πεις
δεν υπάρχουν κακές εταιρίες κινητής, συνωμοσίες και κρυφά συμφέροντα
δεν σε ακούν πχ.).

Όχι μόνο πάει χαμένη η ενεργητικότητά τους (θα μπορούσαν να κάνουν
κάτι πολύ ποιο χρήσιμο με τους πόρους που διαθέτουν), έχει και το
αντίθετο αποτέλεσμα από κάθε άποψη αφού κάνουν κακό στην υγεία των
ιδίων και των υπολοίπων και στηρίζουν ενεργά το κεφάλαιο !!! Και
μάλιστα θεωρούν ότι έχουν τη γνώση γι' αυτό που κάνουν...

Αντί να βλέπουμε documentaries άλλων, μήπως να φτιάξουμε εμείς ένα ?
Το συγκεκριμένο θέμα μου έχει κολλήσει πολύ καιρό τώρα και έχω βαρεθεί
να γράφω τα ίδια και τα ίδια (πχ. εδώ)...
Πανεπιστήμιο είμαστε δηλαδή, τι ποιο λογικό απ' το να μπούμε σε αυτή
τη διαδικασία και εμείς κάποτε..."

****************************************************

Απάντηση του φίλου που ξεκίνησε στέλνωντας το πρώτο e-mail στην τελευταία δική μου απάντηση (Αντώνης Ρυακιωτάκης):

"Εγώ με το Νίκο(το Δημόπουλο) λέμε εδώ και καιρό να γυρίσουμε ντοκυμαντέρ με θέμα την Αντιγνώση, χρειάζεται βέβαια αρκετή έρευνα. Επίσης ρε Νίκο(Κοσσυφίδη) αυτό που λες είναι πολύ καλή φάση ίσως πρέπει να βρεθούμε να δούμε αν το πρόγραμμά μας μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο(ιδιαίτερα οι φυσικοί που έχουμε και μια πιο κοντινή σχέση με αυτά). Η αλήθεια είναι πως προσωπικά αν και εμπιστεύομαι το Νίκο, επειδή δεν έχω διαβάσει τεχνικές προδιαγραφές απο κεραίες, ιατρικά papers κλπ δεν μπορώ να ξέρω σίγουρα τα ασφαλή μέτρα αλλα έχω το background για να το ερευνήσω. Το αρνητικό όμως είναι πως πολύς κόσμος που είναι σε αυτή τη φάση της συνομοσιολογίας(που να δείς αυτό το site), (συνήθως άνθρωποι που υποκύπτουν σε διάφορες φοβίες θρησκευτικού και apocalyptic περιεχομένου, απλά δείτε σχόλια σε τέτοιου είδους forum να καταλάβετε), ΔΕΝ αποδέχονται την επιστημονική αλήθεια!! Αναρωτιέσαι, θα φτάσει να θεωρείται η ίδια η επιστημονική γνώση ως προϊόν συγκάληψης μιας δήθεν μεταφυσικής αλήθειας;
Πάντως χρίζει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος απο ψυχολογικής άποψης το γεγονός οτι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε τέτοιου είδους νευρώσεις. Μήπως τελικά χρειαζόμαστε περισσότερη ψυχανάλυση παρά μάθηση(Αργυρώ τα σχόλιά ευπρόσδεκτα!)
Επίσης είναι πρόβλημα το οτι δεν έχουμε πάντα το χρόνο (ή και την όρεξη, μη γελιόμαστε) να ψάχνουμε το 100% των θεμάτων που μας αφορούν(όπως γράφει και ο Αντώνης, περιστοιχιζόμαστε απο πράματα φτιαγμένα-είναι δυνατό να γνωρίζουμε πως λειτουργούν όλα;) γι' αυτό και εμπιστευόμαστε πιο εύκολα τις χημικές/φυσικές συνθήκες στις οποίες το είδος έχει επιβιώσει κάτι 10δες χιλιάδες χρόνια.
Κάτι ακόμα πριν κλείσω αυτό το φιλοσοφικό μάλλον mail: μια τεχνολογία που τα μέρη της (είτε τεχνικές, είτε υλικά) είναι ακίνδυνα δε σημαίνει κατ' ανάγκην οτι σαν σύνολο είναι ακίνδυνες."

Unknown 17 Ιουνίου, 2009 17:08  

Απάντηση του Νίκου Κοσυφίδη στην τρίτη δική μου απάντηση:

> Και τελειώνω παραφράζοντας τη γνωστότατη ρήση του Μεσαίωνα (ξέρετε, τότε που
> τα πάντα ελέγχονταν από τη θρησκεία... καλά δεν ήταν?), αλλάζοντας απλά ένα
> κόμμα στη φράση (απόδειξη του πόσο μπορεί ένα κόμμα να αλλάξει το νόημα μιας
> πρότασης :p):
>
> "Πίστευε και μη, ερεύνα!"


Η πλάκα είναι πως το πρωτότυπο είναι με κόμμα και όχι χωρίς, οπότε δεν
παραφράζεις κάτι, αυτό το "γνωστότατο" που είχες υπόψιν ήταν η
παράφραση ;-)

Και
μια πληρέστερη ανάλυση
...

Επίσης άλλη μια παράφραση που την έχουν γράψει και στο ψυχιατρείο
(μάλλον με το άσπρισμα θα εξαφανίστηκε πλέον :P) είναι το:

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της
ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την
αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του
λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία"

που αποδίδεται στον Ισοκράτη.

Το πρωτότυπο)
δεν έχει καμία σχέση προφανώς, η μετάφραση είναι κάπως έτσι...

"Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του
Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο
μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από
όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε
ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν
δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την
αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει,
αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα
έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους
και πιο μυαλωμένους."

Μήπως τελικά έχουμε καταντήσει να μιμούμαστε τους διάφορους
τηλε-αναλητές σαν κοινωνία και επαναλαμβάνουμε με στόμφο και "στυλ" τα
"επιχειρήματα" άλλων γιατί δεν μπαίνουμε στον κόπο να ψάξουμε ? Και
όπου "επιχειρήματα" βάλτε ότι θέλετε, από documentaries μέχρι quotes,
δοκίμια κλπ. Το μόνο πράγμα που καθιστά μια άποψη ουσιαστική είναι η
αλήθεια που εμπεριέχει και όχι ο τρόπος που πλασάρεται. Δεν χρειάζεται
να περιαυτολογούμε ρε παιδιά, αυτή η δήθεν κουλτούρα είναι για τους
ξενέρωτους, θυμίζω:
μην μένετε στο άλοθι, μπείτε στην ουσία ;-)

και μιας και το 'ριξα στα quotes συνεχίζοντας την παράδοση...

"Μη λες πάντα όσα γνωρίζεις αλλά γνώριζε πάντα όσα λες." Σωκράτης

Unknown 17 Ιουνίου, 2009 17:11  

Και η τελευταία απάντηση του Νίκου Κοσυφίδη (χωρισμένη σε μέρη, γιατί δεν επιτρέπονται στα σχόλια πάνω από 4096 χαρακτήρες...):

"> Εγώ με το Νίκο(το Δημόπουλο) λέμε εδώ και καιρό να γυρίσουμε ντοκυμαντέρ με
> θέμα την Αντιγνώση, χρειάζεται βέβαια αρκετή έρευνα. Επίσης ρε
> Νίκο(Κοσσυφίδη) αυτό που λες είναι πολύ καλή φάση ίσως πρέπει να βρεθούμε να
> δούμε αν το πρόγραμμά μας μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο(ιδιαίτερα
> οι φυσικοί που έχουμε και μια πιο κοντινή σχέση με αυτά). Η αλήθεια είναι
> πως προσωπικά αν και εμπιστεύομαι το Νίκο, επειδή δεν έχω διαβάσει τεχνικές
> προδιαγραφές απο κεραίες, ιατρικά papers κλπ δεν μπορώ να ξέρω σίγουρα τα
> ασφαλή μέτρα αλλα έχω το background για να το ερευνήσω. Το αρνητικό όμως
> είναι πως πολύς κόσμος που είναι σε αυτή τη φάση της συνομοσιολογίας(που να
> δείς αυτό το site), (συνήθως άνθρωποι που υποκύπτουν σε διάφορες φοβίες
> θρησκευτικού και apocalyptic περιεχομένου, απλά δείτε σχόλια σε τέτοιου
> είδους forum να καταλάβετε), ΔΕΝ αποδέχονται την επιστημονική αλήθεια!!

Άστα να παν...

Δες το 2ο link στο post μου (αυτό στο forum του awmn), έχουμε
παραθέσεις από κάποια σχετικά papers και αν θες μπορείς να βρεις
κάποια επιπλέον στοιχεία στο info.awmn.net. Ευχαρίστως να κάτσουμε να
το ψάξουμε το θέμα περισσότερο απ' όσο το έχω ήδη ψάξει. Σκεφτόμουν να
κάνουμε μια γύρα και από καθηγητές όχι μόνο απ' το Φυσικό αλλά και από
Βιολογία, Ιατρική κλπ. Θα αποκτήσει και περισσότερο κύρος το
αποτέλεσμα και θα κερδίσουμε περισσότερο κόσμο έτσι + πάνω απ' όλα θα
μάθουμε κι εμείς τι παίζει...

> Αναρωτιέσαι, θα φτάσει να θεωρείται η ίδια η επιστημονική γνώση ως προϊόν
> συγκάληψης μιας δήθεν μεταφυσικής αλήθειας;

Reverse-psychology εντελώς...

> Πάντως χρίζει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος απο ψυχολογικής άποψης το γεγονός οτι
> όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε τέτοιου είδους νευρώσεις. Μήπως
> τελικά χρειαζόμαστε περισσότερη ψυχανάλυση παρά μάθηση(Αργυρώ τα σχόλιά
> ευπρόσδεκτα!)

Μεγάλη συζήτηση, αυτό που βλέπω συνήθως σε τέτοιους ανθρώπους είναι η
μεγάλη ανάγκη τους για προσοχή και αυτοπροβολή. Έχουν μια εσωτερική
ανασφάλεια και προσπαθούν να την καλύψουν με νταβαντούρι. Οτιδήποτε
διαταράσσει την ισορροπία που έχουν πλάσει στο κεφάλι τους τίθεται
αυτομάτως εκτός πραγματικότητας. Θύματα των καιρών πιστεύω, όσο η
κοινωνία μας γίνεται απρόσωπη τόσο οι άνθρωποι θα προσπαθούν με το
ζόρι να βρουν ένα ρόλο να παίξουν...

Unknown 17 Ιουνίου, 2009 17:12  

> Επίσης είναι πρόβλημα το οτι δεν έχουμε πάντα το χρόνο (ή και την όρεξη, μη
> γελιόμαστε) να ψάχνουμε το 100% των θεμάτων που μας αφορούν(όπως γράφει και
> ο Αντώνης, περιστοιχιζόμαστε απο πράματα φτιαγμένα-είναι δυνατό να
> γνωρίζουμε πως λειτουργούν όλα;) γι' αυτό και εμπιστευόμαστε πιο εύκολα τις
> χημικές/φυσικές συνθήκες στις οποίες το είδος έχει επιβιώσει κάτι 10δες
> χιλιάδες χρόνια.

Προφανώς δεν μπορείς να ασχολείσαι και να έχεις γνώμη για όλα τα
θέματα. Το ζητούμενο όμως δεν είναι να έχεις γνώμη για όλα αλλά εκεί
που έχεις γνώμη να παρεμβαίνεις και να τοποθετείσαι και όταν δεν έχεις
γνώμη για κάτι να ζητάς πληροφορίες και να έχεις την δυνατότητα να
κρίνεις την γνώμη των άλλων που υποτίθεται γνωρίζουν περισσότερα από
εσένα. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη παιδείας και πολιτισμού και στην
παρούσα φάση ως κοινωνία έχουμε πρόβλημα και στα δύο αυτά θέματα.
Αφενός δεν έχουμε ως κοινωνία την παιδεία για να μπορούμε να κρίνουμε
γιατί δεν μαθαίνουμε να ψαρεύουμε αλλά να μας πετάνε ψάρια (απ' τη
παπαγαλία στο σχολείο μέχρι όπου θες και όποιος δεν κάνει blend με το
κοπάδι στη πυρά), αφετέρου δεν έχουμε τον πολιτισμό να πούμε χωρίς
φόβο και πάθος "δεν έχω ιδέα γιατί μιλάς κι ας είναι κάτι αυτονόητο
για τον υπόλοιπο κόσμο, ναι είμαι άσχετος !!!". Συνήθως και ειδικά σε
στιγμές που πρέπει να βγει μια απόφαση και υπάρχει "κοινό" ο κάθε
κακομοίρης αποκτά ξαφνικά "άποψη" όπως απέκτησαν άποψη οι τύποι που
κατεβάζουν τις κεραίες στο video. Η έλλειψη παιδείας είναι το λιγότερο
γιατί διορθώνεται, το δεύτερο όμως είναι σοβαρή παθογένεια και το έχω
δει πολύ έντονα στην Ελλάδα, στο εξωτερικό αν κάποιος πει "ρε παιδιά
ορίστε το έχω ψάξει και είναι έτσι" και οι υπόλοιποι δεν το έχουν
ψάξει, τον σέβονται/εμπιστεύονται/κρίνουν όσο μπορούν και λήγει εκεί
το θέμα (trust me χωρίς αυτό το attitude δεν θα υπήρχε το ελεύθερο
λογισμικό όπως το ξέρουμε σήμερα).

> Κάτι ακόμα πριν κλείσω αυτό το φιλοσοφικό μάλλον mail: μια τεχνολογία που
> τα μέρη της (είτε τεχνικές, είτε υλικά) είναι ακίνδυνα δε σημαίνει κατ'
> ανάγκην οτι σαν σύνολο είναι ακίνδυνες.
>

Προφανώς, αυτό που μου τη δίνει στα νεύρα όμως είναι πως αντί να
χρηματοδοτήσουν την έρευνα για τον καρκίνο του ΚΝΣ (έχει κάποιες
ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου) και να βγει κάτι
ουσιαστικό, χρηματοδοτούν επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες λόγω της
φύσης του προβλήματος δεν μπορούν ποτέ να βγάλουν σοβαρά συμπεράσματα.
Δεν ξέρουμε τους βιοχημικούς μηχανισμούς που ένα κύτταρο του νευρικού
συστήματος γίνεται καρκινικό και αντί να δοθούν χρήματα σε αυτό,
χρηματοδοτούν μελέτες που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τα κινητά
τηλέφωνα και οι οποίες μπορεί να είναι από γελοίες (πχ. να βαράνε
μερικές δεκάδες watt σε ποντίκια με γενετική προδιάθεση για καρκίνο
και μετά να λένε "ω του θαύματος κάποια απ' τα ποντίκια ανέπτυξαν
καρκινικούς όγκους" και άλλα τέτοια -μετά αυτό φυσικά γράφεται στα ΜΜΕ
ως "τα κινητά προκαλούν καρκίνο σε ποντίκια" και ακολουθεί το
τζέρτζελο :P-) μέχρι ανούσιες (επιδημιολογικές μελέτες όταν πχ. δεν
μπορείς να απομονώσεις το κινητό ως παράγοντα -το μεγαλύτερο ποσοστό
των ανθρώπων που χρησιμοποιούν πολύ συχνά το κινητό τους έχουν stress
και αρκετοί από αυτούς καπνίζουν κιόλας, όταν δεν ξέρεις τους
μηχανισμούς που δημιουργείται ο καρκίνος στο ΚΝΣ, πώς μπορείς να
απομονώσεις το κινητό σε μια επιδημιολογική μελέτη απ' τους άλλους
παράγοντες ?-). Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί τα χρήματα πάνε
εκεί που "πουλάει" και η όλη φάση με τα κινητά πουλάει όσο δε
φαντάζεσαι, αν ένα περιοδικό βγάλει μελέτη για τα κινητά και τον
καρκίνο θα το αγοράσουν άπειροι, αν βγάλει μελέτη για τους βιοχημικούς
μηχανισμούς κλπ θα το πάρουν μόνο 2-3 και φυσικά κανένα άλλο ΜΜΕ δεν
θα το αναδημοσιεύσει (no free διαφήμιση). Μας κυβερνάνε οι Ευαγγελάτοι
ώρες ώρες... Εν το μεταξύ οι "κακοί" Αμερικάνοι έχουν κάνει αυτό εδώ

στην Ελλάδα έχουμε άραγε κάτι αντίστοιχο,
γιατί δεν πέτυχα κάτι (εννοώ με ενημερωτικό υλικό κλπ) ?

Unknown 17 Ιουνίου, 2009 17:14  

Και μετά τις απαντήσεις των φίλων (που τους παρακάλεσα να σχολιάσουν εδώ οι ίδιοι) να σχολιάσω κι εγώ..

Όπως απάντησα και στο e-mail και τα δύο ντοκιμαντέρ που προτείνονται για γύρισμα με ενδιαφέρεουν προσωπικά!
Παρακάλεσα τους παραπάνω να συνεχίσουμε τη συζήτηση εδώ!

Να σχολιάσω εδώ ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση περιέχει πραγματικά πολλά διαφορετικά και όλα ενδιαφέροντα θέματα που όλα χρίζουν ειδικευμένης ανάλυσης, αντί της σχετικά απλής αναφοράς που γίνεται εδώ... Ας το πάρουμε και αυτό σα πρόκληση λοιπόν! Σίγουρα θα πρέπει να ανοιχτούν νέα θέματα πιό στοχευμένα και από μένα και από όλους!

Ας το συνεχίσουμε λοιπόν και ας το προχωρήσουμε όσο πάει! Ευχαριστώ και εδώ που από κάτι σχετικά μικρό συνεχίσαμε κάτι μεγάλο!

Alexandra 07 Ιουλίου, 2009 15:45  

Ο φίλος μας Αντώνης έκανε κάποιες διατυπώσεις για την τέχνη τις οποίες θέλω να σχολιάσω:Η τέχνη αποτελεί απόδειξη οτι ο άνθρωπος εξελίσσεται ενάντια στη φύση του και είναι άχρηστη από πλευρά επιβίωσης.
Δε θεωρώ την τέχνη κάτι εντελώς ξέχωρο από τη φύση του ανθρώπου.Αποκλείεται οτι η ικανότητα δημιουργίας καιαποδοχής της τέχνης είναι και αυτή ενα αποτέλεσμα της διεργασίας που ονομάζεται φυσική επιλογή?Η τέχνη,όπως και άλλες κατακτήσεις του νου(επιστήμη,φιλοσοφία)είναι αποτέλεσμα της ικανότητας του εγκεφάλου να επιτελέι πιο σύνθετες λειτουργίες,δηλ της εξέλιξης του εγκεφάλου,η οποία με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής.Πώς λοιπόν μπορούμε να λέμε οτι η τέχνη υπερβαίνει την ανθρώπινη φύση εφ'όσον ο άνθρωπος δεν ξεκίνησε να "παράγει"τέχνη συνειδητά για να γίνει ανώτερος από τα υπόλοιπα ζώα αλλά ήταν απλά μια αυθόρμητη δραστηριότητα που τον ικανοποιούσε και ακόμα τον γεμίζει.
Επίσης,η τέχνη είναι ένα μέσο έκφρασης αλλά και πρόκλησης συναισθημάτων τα οποία συναισθήματα(χαρά,λύπη,μοναξιά,έρωτας)είναι στοιχεία της ανθρώπινης φύσης.
Είναι αλήθεια οτι η τέχνη δεν αποτελεί ούτε αναγκαία ούτε επαρκή συνθήκη για επιβίωση.Δεν μπορεί όμως να χαρακτηρίζεται και άχρηστη για την επιβίωση καθώς συνεισφέρει στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου:μέσα απο την τέχνη μπορεί κανείς να εκφράσει τα συναισθήματά του γεγονός που βελτιώνει την ψυχική ισορροπία του,καθώς επίσης και να συμμετέχει σε μια ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών(ενας διάλογος μεταξύ δημιουργού-δέκτη που εμπλουτίζεται από τη διάσταση της αισθητικής).Πλέον η τέχνη σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση(μιλάω για ατομικό και όχι για εξελικτικό επίπεδο)καθώς μπορεί να προσφέρει στον καλλιτέχνη χρήματα.Αλλα και εξελικτικά να το δει κανείς ίσως προσφέρει πλεονέκτημα στη διάδοση των γονιδίων(πολλές φορές η τέχνη εκφράζει η και επιδιώκει τον έρωτα,μην ξεχνάμε πόσο ευκολότερα μπορεί να κερδηθεί μια γυναίκα από κάποιον που γράφει ενα ποίημα γι'αυτήν ή όπως γινόταν στο παρελθόν με τις καντάδες ρε παιδια!!)
Για να τελείνω με την πολυλογία μου...Η φυσική επιλογή δημιούργησε έναν εγκέφαλο που μπόρεσε να συλλάβει τον ίδιο τον αλγόριθμό της.Η μεγαλύτερη διαφορά του από τα άλλα είδη είναι οτι άνθρωπος κατανόησε με ποιό τρόπο έφτασε στη μορφή που βρίσκεται σήμερα,ανακάλυψε δηλαδή τον τρόπο με τον οπόιο δρα η φυσική επιλογή πάνω στα είδη,αρα και πάνω σ'αυτόν.Αυτό που έχει να κάνει είναι να μη βάλει στην κοινωνική του ζωή τους νόμους της φυσικής επιλογής(η οποία σκοτώνει τους "αδύναμους"και ευνοεί τους "δυνατούς")αλλά να χρησιμοποιήσει τα όπλα που του προσέφερε(λογική,επιστημονική σκέψη,τέχνη)για την καλύτερη επιβίωση του ίδιου και του περιβάλλοντός του.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP